Oled kunagi Adzuki ube söönud? Kui ei ole, siis võiksid kindlasti proovida! Adzuki oad koos mungaubadega on ühed kergemini seeditavad oad. Need on madala rasvasisalduse ja kõrge valgusisaldusega. Adzuki ube tuntakse kui ‘kaalulangetamise ube’, kuna neis on vähe kaloreid, aga palju toitaineid. Need on kiudaineterikkad ning neis on palju valku (~20%) ning asendamatuid aminohappeid. Lisaks sellele vitamiine A, B, C ja E, suures koguses rauda, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ja mangaani.
Adzuki oad on üks iidsetest kultuuridest, mida algselt kasvatati Ida-Aasias ning mille kasvatamine on levinud enamasti Jaapanis, Hiinas ja Koreas.
IDANDADA VÕI KASVATADA VÕRSEID (TÕUSMEID)?
Neid saab idandada ja võrseid kasvatada. Idanedes suureneb kiudainete hulk kuni 300%. Ubade leotamine ja idandamine on hea viis antitoitainete taseme vähendamiseks ja ubade seedimise hõlbustamiseks.
KASU TERVISELE
Nende tarvimine aitab kaasa paremale seedimisele (tänu kiudainete rohkusele) ja seetõttu ka kaalulangusele. Uuringud näitavad, et adzuki ubade kõrge antioksüdantide sisaldus võib vähendada soolepõletikku, soodustades seedimist. Need võivad sisaldada kuni 29 erinevat tüüpi antioksüdanti, mis teeb neist ühe antioksüdantirikkaima toidu.
Samuti võib ubade tarbimine aidata vähendada II tüübi diabeedi riski, alandada kolesterooli ja vererõhku ehk siis kokkuvõtvalt ennetada südamehaiguste riski. Katseklaasi- ja loomkatsed seovad adzuki oa ekstraktid vererõhu alandamisega, samuti triglütseriidide, üld- ja “halva” LDL-kolesterooli taseme alandamisega. Adzuki ubade regulaarne tarbimine toetab neeru ja põie funktsioone. Nagu enamik ube, on ka Adzuki oad rikkad lahustuvate kiudainete poolest, mis aitab neil kehast väljutamisel siduda toksiine ja kolesterooli.
KASUTAMINE
Adzuki ubade idandeid võib kasutada salatites, lisada neid köögivilja- või riisiroogedesse, wrapi või burrito vahele, võileiva kõrvale või süüa liha asemel.
Adzuki võrsetel ei ole väga tuntavat või erakordset maitset, aga oma kauni välimusega on need imeliseks lisaks erinevatele roogadele.
Juhised, kuidas idandada.
Juhised, kuidas võrseid kasvatada.
Kasutatud allikad:
Amarowicz, R., Estrella, I., Hernández, T., & Troszyńska, A. (2008). Antioxidant Activity of Extract of Adzuki Bean and Its Fractions. Journal of Food Lipids, 15(1), 119–136. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2007.00106.x
Fernandes, A. C., Nishida, W., & Da Costa Proença, R. P. (2010). Influence of soaking on the nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) cooked with or without the soaking water: A review. International Journal of Food Science & Technology, 45(11), 2209–2218. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02395.x
Liu, R., Zheng, Y., Cai, Z., & Xu, B. (2017). Saponins and Flavonoids from Adzuki Bean (Vigna angularis L.) Ameliorate High-Fat Diet-Induced Obesity in ICR Mice. Frontiers in Pharmacology, 8, 687. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00687
Liu, Y., Wang, Q., Li, S., Yue, Y., Ma, Y., & Ren, G. (2018). Convenient food made of extruded adzuki bean attenuates inflammation and improves glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized controlled trial. Therapeutics and Clinical Risk Management, 14, 871–884. https://doi.org/10.2147/TCRM.S161649
Luo, J., Cai, W., Wu, T., & Xu, B. (2016). Phytochemical distribution in hull and cotyledon of adzuki bean (Vigna angularis L.) and mung bean (Vigna radiate L.), and their contribution to antioxidant, anti-inflammatory and anti-diabetic activities. Food Chemistry, 201, 350–360. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.101
Luo, Y., Xie, W., & Luo, F. (2012). Effect of several germination treatments on phosphatases activities and degradation of phytate in faba bean (Vicia faba L.) and azuki bean (Vigna angularis L.). Journal of Food Science, 77(10), C1023-1029. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02733.x
Mukai, Y., & Sato, S. (2009). Polyphenol-containing azuki bean (Vigna angularis) extract attenuates blood pressure elevation and modulates nitric oxide synthase and caveolin-1 expressions in rats with hypertension. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 19(7), 491–497. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2008.09.007
Sathe, S. K., Deshpande, S. S., Salunkhe, D. K., & Rackis, J. J. (1984). Dry beans of phaseolus. A review. Part 2. Chemical composition: Carbohydrates, fiber, minerals, vitamins, and lipids. C R C Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 21(1), 41–93. https://doi.org/10.1080/10408398409527396
Złotek, U., Szymanowska, U., Baraniak, B., & Karaś, M. (2015). Antioxidant activity of polyphenols of adzuki bean (Vigna angularis) germinated in abiotic stress conditions. Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 14(1), 55–63. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2015.1.6
Zong, X. X., Kaga, A., Tomooka, N., Wang, X. W., Han, O. K., & Vaughan, D. (2003). The genetic diversity of the Vigna angularis complex in Asia. Genome, 46(4), 647–658. https://doi.org/10.1139/g03-041