Aioli on traditsiooniliselt külm kaste, mis sisaldab sidrunimahla ja küüslauku. See on kasutusel Vahemeremaade köögis. Tänasel päeval on aioli kaste koostis pigem majoneesi-laadne. Oleme ka oma aioli teinud majoneesi põhjal. Kui Sa poest ostetud majoneesi kasutada ei soovi, siis lisasime allpool ka klassikalise majoneesi ja vegan majoneesi retseptid.
AIOLI RETSEPT:
- 150 g majoneesi oma maitse järgi (vt allapoole)
- 10 ml õli
- 3g küüslauku
- 30g rukola võrseid
- soola, pipart
VALMISTAMINE:
- Sega majonees, õli ja maitseained.
- Purusta küüslaugu pressiga küüslauk majoneesi segu hulka.
- Haki rukola võrsed noaga peeneks ja lisa segule.
- Soovi korral lisa juurde soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.
Naudi kas tervisliku määrdena leival või dipina suupistevaagnal.
ISE TEHTUD MAJONEES KLASSIKALINE (munakollasega):
- 2 munakollast (toatemperatuuril)
- 1 spl Dijoni sinepit (võid asendada 1/2 tl kuiva sinepit)
- 240 ml neutraalse maitsega õli (nt. viinamarjaseemne- või rapsiõli)
- 1/4 tl soola
- 1 tl värsket sidrunimahla (soovi korral)
Kasuta köögikombaini või blenderit majoneesi tegemisel. Kõigepealt pane kombaini (blenderisse) munakollased ja lase neil mõnikümmend sekundit käia. Seejärel lisa sinep ja veiniäädikas (soovi korral sool) ja blenderda veel 20-30 sekundit. Seejärel lisa õli, aeglaselt tilgutades või niristades, segu hulka. Soovi korral maitseta sidrunimahlaga.
ISE TEHTUD VEGAN MAJONEES:
- 120 ml toasooja taimset sojajooki
- 1/4 kuni 1/2 teelusikatäit peent meresoola
- 1 ½ tl Dijoni sinepit või asenda 1/2 tl kuiva sinepit
- 240 ml neutraalse maitsega õli (nt. viinamarjaseemne- või rapsiõli)
- Näputäis roosuhkrut
- 1 spl õunasiidri äädikat (soovi korral)
Kasuta köögikombaini või blenderit majoneesi tegemisel. Kõigepealt pane kombaini (blenderisse) sojajook ja lase sellel minut-paar käia, kuni segu hakkab paksenema. Lisa sinep, õli ja õunasiider ning blenderda 30 sekundit kuni 1 minut. Seejärel lisa aeglaselt õli väikeste tilkade kaupa, kuni on lisatud umbes veerand. Kui segu hakkab paksenema võid õli lisada nirena. Maitsesta soovi korral soola ja suhkruga.