fbpx

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

    • Ostukorvis ei ole tooteid.

Üks võimsamaid keha puhastajaid on teraviljade idandid ja võrsed.

IDANDAMINE

Nisu idandid valmivad väga kiiresti. Nende idanemine võtab umbes 3-5 päeva, need on maheda ja veidi magusa maitsega imelised lisad Sinu toidulauale. Nisu idandid sisaldavad vitamiine B1,  B₂, B₃, B5, B₆, B₉ ja C, kaltsiumi, vaske, rauda, magneesiumi, fosforit, mangaani, kaaliumi, seleeni ja tsinki, kiudaineid, asendamatuid aminohappeid ning valku.

Nisu idandid aitavad parandada juuste ja naha tervist. Nende lisamine oma toidule on kasulik neerudele ja seedesüsteemile (1). Idanemisprotsess lagundab tärklise terades, muutes need kergemini seeditavaks. Veelgi enam, idandatud terades on rohkem ensüüme kui idanemata terades, mis aitavad teie kehal söödavat toitu seedida (2) ja seetõttu kiirendavad ka ainevahetusprotsesse. Samuti võib nisu idandite tarbimine viia kehast välja toksiine ning lõhustada rasva. Veelgi enam, idanemisprotsess toob kaasa ka mitmete peamiste vitamiinide sisalduse suurenemise. Idanemine suurendab ka antioksüdantide C- ja E-vitamiini ning beetakaroteeni (3) sisaldust.

Nisu idandeid võib kasutada iga toidu juurde. Lisada salatile, panna supile kaunistuseks, prae kõrvale, smuutisse, jne. Nagu ikka idandite puhul, siis on parim neid süüa toorena, et säiliksid kõik vitamiinid.

Nisu terad sisaldavad gluteeni. Idandamisel vähendab nisu gluteenisisaldus kuni 47%, mis võib muuta idandatud terad kergemini talutavaks (4, 5). Kahjuks ei kõrvalda idanemine gluteeni täielikult. Seetõttu tsöliaakia, gluteeniallergia või -talumatuse puhul peaks siiski vältima gluteeni sisaldavaid idandatud teravilju. Sel juhul on teie jaoks parem valik idandatud gluteenivabad terad – riis, tatar, vm.

Terade idanemine suurendab mitmeid antioksüdante. Antioksüdandid on keemilised ühendid, mis aitavad kaitsta teie rakke kahjustuste eest, toimides vastu vabadele radikaalidele, kahjulikele molekulidele, mis põhjustavad oksüdatiivset stressi. Oksüdatiivset stressi on seostatud mitme kroonilise haigusega, sealhulgas diabeedi, vähi ja südamehaigustega (6). Kõrge antioksüdantide sisaldusega dieedid võivad aidata kaitsta nende haiguste eest.

Samas kasutatakse idandeid leivataignale lisatuna ja küpsetistes. Näiteks on uuringute põhjal võimalik väita, et idanemine suurendab terades aminohapete sisaldust. See muudab idandatud teraleiva täisteraleivaga võrreldes valgurikkamaks (7,8,9).

Kuna nisu idanditel on õrn ja veidi magus maitse, siis võib neid vabalt kasutada ka magustoitude juures. Näiteks annavad need mõnusa maitsenüansi kamatoitudele.

Vaata lähemat idandamise kohta artiklit siit: Idandamisest lihtsalt ja arusaadavalt

VÕRSED

Nisu võrse on ilmselt veidi võõras nimetus – nisuoras on laiemalt kasutuses olev sõna. Nisu võrsed kasvavad umbes 10-12 päeva. Need sisaldavad vitamiine A, B1,  B₂, B₃, B5, B₆, C, E, K, kaaliumi, rauda, tsinki, vaske, mangaani, seleeni, lisaks rikkalikult kiudaineid, sisaldab erinevaid aminohappeid, sealhulgas asendamatuid aminohappeid.

Nisuorase võrsed aitavad kaasa vereloomele, on puhastava toimega, toetavad ja tugevdavad immuunsüsteemi, parandavad väikerakkude kahjustusi, omavad põletikuvastast toimet, parandavad naha tervist, on antimikroobne ja antibakteriaalne toimega ning alandavad vererõhku.

100g nisuorast sisaldab umbkaudu:
60 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinid
50 korda rohkem E-vitamiini kui spinat
30 korda rohkem B1-vitamiini kui lehmapiimas
11 korda rohkem kaltsiumi kui toorpiim
5 korda rohkem rauda kui spinat
5 korda rohkem magneesiumi kui banaanid

Nisuorase võrsed ei ole nagu tavalised väikesed võrsed, mida toidu peale panna, või niisama suhu pista. Kuna neil on väga tugev kiud, siis tuleks neid lisada näiteks smuutisse.

Nisuorasest tehtud mahl (mida võib tarbida väikeses koguses á la pitsitäis korraga) on väga tugev keha puhastaja, ta viib välja toksiine, aitab kiirendada ainevahetust, on hea seedimisele ja immunsussüsteemile, võib langetada kolesterooli, aitab liigesepõletike ja diabeedi puhul. Ettevaatust! Mahla ei tohiks tarbida suurtes kogustes, kuna see võib ajada südame pahaks, ärritada soolestikku ja tekitada peavalu.

Loe, kuidas võrseid kodus kasvatada.

Kui Sa pole idandanud või nisorase võrseid kasvatanud, siis võib olla oled Sa kuulnud nisorase pulbrist. See ongi võrsetest tehtud pulber. Võrsed lõigatakse, kuivatatakse ja pakendatakse. Seda kasutatakse mitmetes supertoidu pulbrites oma suurepäraste omaduste pärast. Meie võrsete supersegus on see samuti olemas.

Leia seemned meie e-poest.

Vaata lisaks:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2608636/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23572793/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22474577/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7002472/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21919005/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25942353/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2692609/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23391013/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915317/