Hommikusöök jogurti, seemnete ja marjadega
VAJA LÄHEB: 100-150 ml maitsestamata jogurtit või taimset jogurtit (kumb Sulle rohkem maitseb)1-1,5 tl tšiia (chia) seemneidMarju (vaarikaid, mustikaid, punaseid sõstraid jne). Marjad võivad olla värsked või külmutatud1/2 banaani, kui soovid lisada magusust1 spl röstitud kuldset seemnesegu VALMISTAMINE: Selles hommikusöögis on olemas kõik kehale olulised toitained – valgud, rasvad ja süsivesikud, sh kiudaineid. Head isu […]
Röstitud kuldne seemnesegu
VAJA LÄHEB: 100 g kooritud päevalille seemneid100 g kuldse lina seemneid100 g toortatra seemneid VALMISTAMINE: Kuldset seemensegu võid kasutada lisamiseks erinevatele putrudele, salatitele ja magustoitudele. See annab veidi pähklise maitse ja krõmpsuva tekstuuri. Säilitamiseks pane seemned kaanega suletavasse purki.
Fermenteeritud (hapendatud) võrsed ja idandid
VAJA LÄHEB: 75-100 g herne võrseid100 g mungoa idandeid100 g läätse idandeid1 tl soola1/2 spl suhkrut1/2 tl äädikat soovi korral~200 ml keedetud ja jahutatud vett VALMISTAMINE: Pane purgile peale taldrik ja jäta toasooja seisma. Maitse paari päeva pärast. Kui võrsed ja idandid on piisavalt hapnenud (fermenteerunud), siis pane purgile kaas peale ja hoiusta külmkapis. Mõnusaid […]
Pasta seente, köögiviljade ja rukola võrsetega valge veini kastmes
VAJA LÄHEB: 200 g tagliatelle pastat 100 g seeni (sirmikuid, kukeseeni, austerservikuid või sarnast)30g suhkruherneid2-3 küüslaugu küünt1 keskmine porgandRiivitud kõva juustu (forte, parmesan või sarnane)70 ml kuiva valget veiniOliiviõliMaitse järgi soola, pipartRukola võrseid VALMISTAMINE: Kasutasime oma retsepti tegemisel spinati tagliatelle pastat ja Eesti Seenefarmis kasvatatud seeni. Mõnusaid maitseelamusi!
Hummus idandatud kikerhernestest
VAJA LÄHEB: 200 g idandatud kikerherneid (idanevad 2-3 päeva) 50 g õli (nt. neitsioliivõli või viinamarjaseemneõli)5 g küüslauku (1 suur või 2 väikest küünt)3 spl sidrunimahla Cayenne`i pipar, sool Keedetud ja jahutatud vett VALMISTAMINE: Kui Sulle maisteb tahiini (seesamiseemne pasta), lisa 2-3 spl retseptile. Lisaks võid panna tükeldatud sinepi või rukola võrseid. Need annavad hummusele […]
Fermenteeritud ehk hapendatud idandivesi
Probiootliline idandivesi on fermenteeritud (hapendatud, kääritatud) jook, mis on valmistatud idandatud teraviljast (tavaliselt nisust, rukkist, tatrast vmt). Loe pikemat postitust meie blogist. ETTEVALMISTUS: Kõigepealt tuleb teraviljad panna idanema (täpselt nagu idandamisel). Leota teravilju üleöö (1 osa teravilju ja 2 osa vett). Hommikul pese need külma veega läbi ja pane idanema. Idanda terasid 1-2 päeva, kuni […]
Tomati mozzarella salat basiiliku võrsetega
VAJA LÄHEB: Lõika tomatid ja mozzarella kirsid pooleks ja pane taldrikule. Piserda peale õli ja palsamikreem, lisa maitse järgi soola ja raputa peale basiiliku võrseid. Salat ongi valmis! Mozarella salati juurde sobib imeliselt värske ciabatta või hapusai.
Lõvilaka pätsid idandatud tatraga
Rebi lõvilaka seen väikesteks tükkideks, nii nagu pildid. Kuna lõvilaka seen sisaldab vett, siis pane rebitud tükid kuivale pannile ja lase veel välja aurustada. See võtab umbes 5 minutit. Tõsta pann pliidilt ära ja lase jahtuda. Jahutatud lõvilakast võid proovida veel vett veidi välja pigistada käte vahel. Siis sega seentele hulka idandatud tatar, muna, riivsai, […]
Võileib rukola aioli ja sinepi hummusega
Marineeritud sibul: Lõika punasest sibulast ôhukesed rattad. Lisa maitse järgi suhkrut, soola ja natukene happelisuse andmiseks kas sidrunit, laimi või veiniäädikat. Mudi kergelt kätega segu läbi ja lase mõni minut seista. VALMISTAMINE: Määri leivale aioli ja lisa lusikaga kikerherne hummus. Hummusele pane peale idandatud herneid ja marineeritud sibularõngad. Soovi korral lisa juurde môni krõbedaks praetud […]
Aioli rukola võrsetega
Aioli on traditsiooniliselt külm kaste, mis sisaldab sidrunimahla ja küüslauku. See on kasutusel Vahemeremaade köögis. Tänasel päeval on aioli kaste koostis pigem majoneesi-laadne. Oleme ka oma aioli teinud majoneesi põhjal. Kui Sa poest ostetud majoneesi kasutada ei soovi, siis lisasime allpool ka klassikalise majoneesi ja vegan majoneesi retseptid. AIOLI RETSEPT: VALMISTAMINE: Naudi kas tervisliku määrdena […]
Hummus sinepi võrsetega
400 g/ 1 purk soolvees kikerherneid 40 g õli 5 g küüslauku 2 g värsket tšillit130 g sidrunit 20g valge sinepi võrseid Pipart, soola VALMISTAMINE: Meie lisame võrsed hakitud kujul, kuna meile meeldib see mõnus särtsakas sinepi mekk, mis väikestest tükkidest paremini esile tuleb. Kui aga soovid need blenderis purustada on ka hästi. Vali endale […]
Panna Cotta idandatud päevalilleseemnetega
VAJA LÄHEB: 325 ml vahukoort200 ml piima0,5 vanillikauna sisu100 ml suhkrut2 spl idandatud ja püreestatud päevalilleseemneid3 lehte želatiini VALMISTAMINE: Aseta želatiiniehed külma veega täidetud kaussi paisuma. Pane paksupõhjalisse potti kokku koor, piim, vanilje ning suhkur. Kuumuta keemiseni. Seejärel lisa sisse idandatud päevalilleseemne pasta ning kuumuta tasasel tulel veel ca 5 minutit. Võta pott tulelt, pigista […]
Idandipadi ingveriga (vegan)
VAJA LÄHEB: 20 g idandatud munguba20 g idandatud tatart20 g idandatud nisu40 g keedetud musta (Beluga) läätse15 g marineeritud ingverit5 g unagi kastet15 g avokaadot30 g sidrunit (~1 tl mahla)Maitsestamiseks soola, pipart. IDANDIPADI AVOKAADO, INGVER ja LISANDID Mõnusat katsetamist!
Idandipadi lõhefileega
20 g idandatud munguba20 g idandatud tatart20 g idandatud nisu40 g keedetud musta (Beluga) läätse75 g lõhefileed5 g unagi kastet75 g avokaadot30 g sidrunit (~1 tl mahla)Maitsestamiseks soola, pipart. Kala praadimideks toiduõli. IDANDIPADI LÕHE AVOKAADO ja LISANDID Mõnusat katsetamist!
Kerge ja supertoitev salat – söö mõnuga ja ükski püksinööp ei pigista!
Kas tunned ka kevadeti, kuidas tahaks midagi eriti värsket süüa? Meil küll on vahel sellised päevad, kus tunned, et iga toit, mis taldrikul, tundub kuidagi raske. Siis on kõige lihtsam süüa mõni kerge salat, kerge kastmega. Võta järgmised toiduained: Võrsed (rukola, brokoli, punane kapsas, lehtpeet, peet, lehtkapsas, või mõni muu võrse, mis parasjagu käepärast) Tomat […]
Hommikuvõiku ja võrsed?
Mida Sina hommikuks sööd? Kas see on kihilne toit nagu klassikaline võileib, gluteenivaba leib/sai või hoopis riisi- või tatrakaljett? Milline iganes on Sinu hommikuvõiku eeslitus, võrsed ehk pisirohelised sobivad sinna peale iga kell ja igas asendis. Vegan, taimetoitlane või omnivoor – väikesed pisirohelised aitavad rikastada Sinu toitu mitte ainult ilusa värvi ja struktuuriga, vaid annavad […]
Vegan Poke päevalillevõrsete ja läätse idanditega
Eelmises postituses peatusime populaarse Poke kausi ajalool. Täna tegime oma vegan variandi kodus olemasolevatest värsketest vahenditest. Kui Sa soovid endale teha Poke kaussi, siis ei pea Sa juhinduma täpsest retseptist, vaid vaata, mis Sul kodus olemas on. Meie kaussi sattusid sel korral sellised toiduained: Päevalillevõrse pesto, mille me riisile lisasime, on meie enda tehtud. Teeme […]
Omlett spinati ja tomatiga, lisaks redise võrsed
2 tk (mahe)muna 2 sl vett Kaks peotäit värsket spinatit kolm viinamarja tomatit Maitse järgi pipart ja soola Oliiviõli Redise võrseid Tükelda tomatid. Klopi munad kausis, lisa vesi ja vahusta veidi kahvliga. Kuumuta pann ja vala pannile oliivõli, lisa tükdelatud tomatid ja spinati lehed. Lisage lahtiklopitud munad. Kui omlett hakkab servast tahenema, alanddage veidi temperatuuri […]